Ο Αύγουστος του 2013 φαίνεται πως αποτέλεσε ορόσημο για τις ένοπλες δυνάμεις της Ινδίας, καθώς σημειώθηκαν δύο πολύ σημαντικές εξελίξεις: Η καθέλκυση ενός γιγαντιαίου αεροπλανοφόρου, και η ενεργοποίηση του αντιδραστήρα που προορίζεται για το πυρηνικό υποβρύχιο, οι πρώτοι τύποι σκαφών που κατασκευάζονται εξολοκλήρου στη χώρα.
Δύο γεγονότα που μπορούν να «πυροδοτήσουν» έναν νέο γύρο εξοπλισμών στην περιοχή, δεδομένης της αυξανόμενης στρατιωτικής ισχύος της Κίνας και της ισχυρής παρουσίας της στον Ινδικό Ωκεανό.
Η παρουσίαση του πρώτου εγχώρια αεροπλανοφόρου της Ινδίας, του ΙΝS VIKRANT πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 12 Αυγούστου… εν χορδαίς και τυμπάνοις. Και γιατί όχι, άλλωστε αφού το Νέο Δελχί μπαίνει πλέον στο κλειστό κλαμπ των χωρών που έχουν τη δυνατότητα να κατασκευάσουν παρόμοια σκάφη, και στο οποίο βρίσκονται δυνάμεις όπως οι ΗΠΑ, η Κίνα, η Ρωσία, η Γαλλία και η Βρετανία.
Με μήκος 260 μέτρων, πλάτος 60 και χωρητικότητα 37.500 τόνων, το ΙΝS VIKRANT μπορεί να μεταφέρει 36 μαχητικά αεροσκάφη τα οποία μπορούν να απογειωθούν σε ελάχιστον χρονικό διάστημα.
Παράλληλα θα είναι εξοπλισμένο με την τελευταία λέξη της τεχνολογία και το κόστος κατασκευής του ανέρχεται στο ιλιγγιώδες ποσό των 7,7 δισ. δολαρίων. Το γιγαντιαίο σκάφος θα είναι επιχειρησιακά ενεργό το 2018, αφού έπειτα από την ολοκλήρωση της κατασκευής του το 2016 θα περάσει δύο χρόνια εντατικών δοκιμών και θα σταθεί δίπλα στο άλλο – πεπαλαιωμένο- αεροπλανοφόρο που έχει η Ινδία και το οποίο αγόρασε από τη Μεγάλη Βρετανία το 1987.
Η εξέλιξη αυτή έρχεται μόλις λίγες ημέρες αφότου η Ινδία ανακοίνωσε ότι έθεσε σε λειτουργία τον πυρηνικό αντιδραστήρα του πρώτου υποβρυχίου του είδους που ναυπηγήθηκε στη χώρα, το INS ARIHANT, ένα σκάφος το οποίο πλέον εισέρχεται στην περίοδο δοκιμών. Το νέο πυρηνοκίνητο υποβρύχιο θα μπορέσει να ενταχθεί στην ναυτική δύναμη της χώρας μέσα στα επόμενα δυο χρόνια, θα έχει την δυνατότητα να μεταφέρει 100 άνδρες πλήρωμα και να μένει για πολύ ώρα κάτω από την επιφάνεια, χωρίς να χρειάζεται ανεφοδιασμό.
Φυσικά, το υποβρύχιο μέχρι να καταστεί ενεργό, θα πρέπει πρέπει να περάσειαπό εξαντλητικά τεστ, όπως η δοκιμή της ικανότητας του αντιδραστήρανα αντέξει υψηλές ταχύτητες και να μπορεί να αντιδράσει σωστά στις απότομες επιταχύνσεις και τους ελιγμούς. Απώτερος σκοπός, η δημιουργία 10 ακόμη παρόμοιων υποβρυχίων σε ορίζοντα δεκαετίας.
Πέρα από το «γιγαντιαίο» – όπως το χαρακτήρισε το Νέο Δελχί- «βήμα για την ανάπτυξη των εγχώριων τεχνολογικών δυνατοτήτων» τα νέα σκάφη αναμένεται να αυξήσουν κατά πολύ τις επιχειρησιακές δυνατότητες των Ενόπλων Δυνάμεων της Ινδίας, ενώ το – υπό δοκιμή υποβρύχιο-προσθέτει και μία μια τρίτη διάσταση στις αμυντικές δυνατότητες της χώρας, καθώς μέχρι τώρα είχε την δυνατότητα εκτόξευσης βαλλιστικών πυραύλων μόνο από ξηρά και αέρα.
Το Νέο Δελχί βρίσκεται σε φάση υλοποίησης ενός τεράστιου σχεδίουεκμοντερνισμού των ενόπλων δυνάμεων του, έχοντας ήδη ξοδέψει αρκετά δισ. δολάρια για τον επανεξοπλισμό των δυνάμεων ξηράς τα τελευταία χρόνια. Σύμφωνα με εκτιμήσεις της διεθνούς εταιρείας μετρήσεων KPMG, η χώρα αναμένεται να επενδύσει σε στρατιωτικούς εξοπλισμούς ακόμη 112 δισ. μέχρι το 2016.
Με το βλέμμα στραμμένο στην Κίνα
Όλα αυτά, με το βλέμμα στραμμένο στην Κίνα, και τη διαρκώς αυξανόμενη στρατιωτική της επιρροή αλλά και την όλο και μεγαλύτερη παρουσία του ναυτικού της στον Ινδικό Ωκεανό, με την εμφάνιση υποβρυχίων στα χωρικά ύδατα της Ινδίας να είναι πλέον… ένα συχνό φαινόμενο.
Το Πεκίνο κάνει και αυτό βήματα προς τον εκσυγχρονισμό του στόλου του, αλλά και γενικότερα των ενόπλων δυνάμεων αυξάνοντας τις στρατιωτικές δαπάνες κατά πολύ, δεδομένης και της έντασης που επικρατεί με την Ιαπωνία– η οποία και αυτή κάνει βήματα προς την ενίσχυση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων του στρατού της (μόλις την Τρίτη ανακοίνωσε την καθέλκυση ενός ελοκοπτεροφόρου πλοίου)- για τα διαφιλονικούμενα νησιά Σενγκάκου.
Το μόνο σίγουρο ότι ένας νέος γύρος εντάσεων κυοφορείται στην περιοχή της Ασίας, εάν κρίνουμε και από την κούρσα των εξοπλισμών η οποία όπως όλα δείχνουν μόλις τώρα αρχίζει.
του Παναγιώτη Βελισσάρη – Λυμπερίδη
newpost.gr
(ΠΗΓΗ: limitofadvance.wordpress.com)
No comments:
Post a Comment
Επιτρέπεται και προτρέπεται ο σχολιασμός (αναβίωση των κοινών, μίας έννοιας η οποία χάθηκε στις μέρες μας) εφόσον μόνο δεν είναι πολιτικά ορθός. Είμαστε πρόθυμοι να λύσουμε κάθε απορία σας σχετικά με τα προβεβλημένα θέματα που ταλανίζουν τον τόπο μας και να συνεισφέρουμε απο πλευράς ενημερώσεως, αφυπνίσεως και όχι μόνο με ειλικρινή διάθεση. Για περαιτέρω ενημέρωση και επαγρύπνηση σχετικά με τα τεκταινόμενα και τη γενικότερη εικόνα των εξελίξεων αυτό το καιρό στη χώρα μας μπορείτε να εγγραφείτε στον καινούριο στο χώρο ιστότοπο μας, αφιερωμένο αποκλειστικά σε αυτό το σκοπό. Ευχαριστούμε εκ του ιστολογίου! Δύναμις!